Blog

PIPREMITE KOŽU ZA SUNČANJE

women swimming on float in a pool.

Zajedno sa pojavom sunca, toplog i prijatnog vremena, okruženi zelenilom, zujanjem pčela i mirisom leta u vazduhu, sanjarimo o letovanjima, pesku pod prstima, zvuku talasa, maštamo o upijanju sunčevih zraka i preplanulom izgledu kože.

Nakon zime tokom koje je koža bila izložena hladnoći, vetru i suvoći, kako ne biste došli u situaciju da “iznenadite” kožu, telo i organizam, preporučljivo je da se koža postepeno adaptira kao i da već sada počnete da pripremate kožu sa sunčanje.

1. PILING KOŽE

Najvažniji korak prilikom pripreme kože izlaganju suncu, jeste upravo piling.

Piling celog tela, odnosno “od glave do pete”, bilo kupljen u drogerijama ili napravljen u kućnim uslovima (u skladu sa vašim željama i mogućnostima), pomoći će vašoj koži da povrati i zadrži prirodan sjaj.

Osim što će ukloniti izumrle delove kože koji su se vremenom nakupili, pravilno urađen piling pojačaće cirkulaciju, obnoviti ćelije, obezbediti ravnomerno dobijanje preplanule boje i učiniti da vaš ten traje duže.

Prilikom nanošenja pilinga na kožu, posebnu pažnju obratite i posvetite regijama koje su suvlje (od ostalih delova tela) kao što su laktovi, kolena i pete.

Bitno je znati da piling uklanja zaštitni sloj vaše kože i time je čini ranjivijom na UV zrake. Iz tog razloga bi najbolje bilo napraviti vremenski razmak između pilinga i hidriranja kože sa jedne, i izlaganja kože Suncu sa druge strane.

Probali smo za vas:

Ziaja“ piling za telo iz njihove nove linije “Cupuacu”.

Omekšava i smanjuje suvoću kože. Nakon ispiranja ostavlja efekat kože meke poput putera kao i prelep, neopisiv miris.

*Ukoliko pak želite dodatne, validnije informacije o pravom izboru pilinga za vašu kožu ili ukoliko imate neku nedoumicu, obratite se svom kozmetičaru ili dermatologu.

2. HIDRIRANOST

Koži tela potrebno je obezbediti kvalitetnu, kontinuiranu negu tokom cele godine, koju je potrebno pojačati neposredno pred izlaganje suncu.

Osim unošenja dovoljne količine tečnosti, koži tela potrebna je odgovarajuća hidratantna krema i/ili hranljivi losion koji će je hidrirati i obezbediti lep, “nahranjen” izgled.

Što je vaša koža izloženija suncu, ono će je više isušivati i činiti manje otpornom na UV zrake. Redovnom negom uz pomoć odgovarajuće kreme, mleka ili losiona za telo, pomoćićete svojoj koži da obnovi svoj prirodni, zaštitni sloj.

Važno je napomenuti da za razliku od preparata i krema za sunčanje sa zaštitnim faktorima, hidratantna krema ne štiti kožu od sunca.

Probali smo za vas:

 “Balea” mleko za telo sa Ureom.

Mleko koje se lako razmazuje i odlično upija u kožu. Nakon nanošenja, koža je hidrirana, nahranjena i svežeg, prijatnog mirisa.

*Ukoliko pak želite validnije informacije o pravom izboru i odabiru odgovarajuće kreme ili losiona za vašu kožu ili ukoliko imate neku nedoumicu, obratite se svom kozmetičaru ili dermatologu.

3. ISHRANA I VITAMINI

Kako se tokom čitave godine trudimo da na razne načine u svoj organizam unosimo sve potrebne vitamine i minerale, tako je za dobru pripremu kože za sunčanje neophodno pojačati i obezbediti dovoljan unos vitamina E i konzumiranja ishrane bogate karotenom. Namirnice koje ih sadrže su šargarepa, paradajz, bundeve, spanać, brokoli, grašak,dinja, bademi, orasi itd.

Ovakva ishrana poboljšaće zaštitu vaše kože od UV zraka i dati joj narandžastu nijansu, prirodnu preplanulost i sjaj.

*Ukoliko pak želite validnije informacije o pravom izboru i odabiru ishrane tokom leta ili ukoliko imate neku nedoumicu, obratite se svom lekaru ili nutricionisti.

4. „POLAKO ALI SIGURNO“

Znate kako kažu da je za pravilnu ishranu potrebno “više manjih a čestih obroka u toku dana”, stručnjaci savetuju primenu istog metoda kada je sunčanje u pitanju.

Najbolji način da kožu priremite za sunce, jeste upravo tako što ćete je suncu izlagati postepeno, odnosno praktikovati više kratkih izlaganja u toku dana. Izbegavajte višečasovno sunčanje kako biste smanjili i izbegli rizik od dobijanja opekotina koje dalje dovode do oboljevanja.

5. PREPARATI ZA SUNČANJE

Pored svih navedenih saveta pripreme kože za sunčanje, prilikom izlaganja suncu obavezno je korišćenje odgovarajućih krema i losiona za sunčanje sa zaštitnim faktorima (SPF) koji odgovaraju vašem tipu kože.

Prilikom kupovine preparata za sunčanje, posebnu pažnju obratite na to da imaju zaštitu od UVA i UBA zraka. Proizvodi koji u svom sastavu sadrže ovu vrstu zaštite imaju oznaku o istom na svojoj ambalaži.

Kao oblike dodatne preventive spomenuli bismo nošenje šešira i sunčanih naočara, sunčanje u hladu…

*Ukoliko pak želite dodatne, validnije informacije o pravom izboru preparaza za sunčanje ili ukoliko imate neku nedoumicu, obratite se svom dermatologu.

 

Apelujemo da je, bez obzira na to čije savete slušate i primenjujete, najvažnije da umerenošću i čuvanjem vodite brigu o svom zdravlju. Takođe, uvek imajte na umu čuvenu maminu rečenicu da „koža pamti“. Budite pametne, mi ne sumnjamo u vas!

Tim „EkoBeauty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *